2011. április 10., vasárnap

Pozsonyi Ádám: Ideje felnőni

Ideje felnőni Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Elismerésre méltó az a hozzáállás – pontosabban erőfeszítés –, hogy a Fidesz-kormány igyekszik most lépéseket tenni a magyar népszaporulat növelése érdekében. A születési arányszámok valóban katasztrofálisak, s a szó legszorosabb értelmében a nemzet fennmaradása a tét.

De úgy gondolom, ez nem pusztán pénzkérdés. A szellem mindig uralkodik az anyag felett. A kommunista és balliberális rezsimek nem véletlenül szállták meg folyton a kulturális szférát, az oktatási tárcát, s nem véletlenül akarták törölni a történelmet az érettségiből.

A gyermekvállalási kedv nem anyagi kérdés. Létkérdés. A létezéshez való viszonyulás kérdése. A létezés és az isteni igazságok törvényei elismerésének függvénye. És ezeket az igazságokat, a létezés törvé­nyeit írták vagy próbálták meg felülírni a haladás és világforradalom élharcosai. Oly jó munkát végeztek, hogy már észre sem vesszük pusztításukat. Már fel sem tűnik az abnormalitás. Mert benne élünk. Mindennapossá vált. Csak ha előveszünk egy régi fényképet, belepillantunk egy fekete-fehér híradóba, akkor tűnik fel. S nézünk döbbenten. De menjünk csak ki az utcára, s nézzünk körül. Menjünk be egy ruházati boltba valamelyik plázában. Egy férfiruházati boltba, ahol a kirakatban valamikor nyakkendők, kalapok, esernyők és télikabátok voltak kiállítva. Ruhadarabok, amiket egy felnőtt férfi hord. Ma meg tépett pólók, festékes nadrágok, baseballsapkák és tornacipők. A tizenévesek ízlés- és szokásvilága a trend. Az uralkodó. Mindenhol. Valakik azt akarják, hogy ne tudjunk felnőni. Mert a gyermek nem vállal felelősséget, irányítható – és nem szaporodik.

A médiában is ez megy. Gügyögés, csicsergés, lazaság és buli. Negyvenes anyukák hordják a kamaszok ruháit, őszülő hajfonatok hullnak bőrdzsekikre.

A gyermekvállalási kedv létkérdés, a létezéshez való viszonyulás kérdése. És addig csak részeredményeket lehet elérni, amíg a fejekben nem áll helyre a rend. A fejekben és a lelkekben. És addig nem is lesz rend, amíg ilyesmi még mindig előfordulhat. A Societas nevezetű, közpénz zuschlágoló szervezet legfrissebb közleménye: „Baloldali demokrata fiatalként elfogadhatatlannak tartjuk, és a demokrácia elleni újabb támadásnak értékeljük a kormány tervét. (…) Mi, baloldali demokrata fiatalok nem engedjük, hogy tizenévesek és fiatal felnőttek szabadságát vegye el a kormány, hogy fegyvert nyomjon a kezükbe és barakkba kényszerítse őket! Bármilyen honvédelmi kötelességet is írjon elő az új fideszes pártalkotmány, mi nem fogunk fegyvert, és nem vetjük alá magunkat militáns komisszárok és kiképzőtisztek kénye-kedvének!”

Valakik megint azt akarják, hogy ne tudjunk felnőni. És hogy a férfi maradjon örökre gyerek. Élje szün­idejét, ne vállaljon felelősséget – és főleg ne szaporodjon. Mellesleg ez kimeríti a hazaárulás és hűtlenség büntetőjogi paragrafusait is.


Pozsonyi Ádám

Keresés ebben a blogban