2014. augusztus 30., szombat

Scheuermann betegség


Schroth   torna

Sikertorna

Hátizom erősítés

A Scheuermann kór terápiájában a cél az érintett gerincszakasz mobilitásának megtartása, felegyenesítése, és ennek stabilizálása, valamint a tartáskorrekció megtanítása és tudatosítása.

Az iskolai testnevelés alóli teljes felmentés nem ajánlott. A betegség kialakulásának stádiumában is fontos a kondíció megőrzése, a terhelhetőség megfelelő fokozása. Javasolt a gerincet függőleges irányban terhelő gyakorlatok, sporttevékenységek elhagyása (különböző ugrások, betonon történő futás), valamint a görbült testhelyzetet előidéző feladatok elkerülése (felülről indított felülés).

Mindenképp érdemes elkerülni a tartósan görbült testhelyzetben végzendő sportágakat, illetve ahol a gyermek nem tudja kivitelezni a megkívánt felegyenesedett testtartást (kajak, kenu, evezés, floorball).

Javasolt sportolási formák: úszás – kivéve pillangó-, és csak kis mennyiségű mellúszás, társastánc, lovaglás –kivéve lovas ugratás, szinkronúszás, vízilabda, pilates torna, művészi torna.

Ha gyermeke többszöri felszólításra sem tudja tartósabb ideig „kihúzni” magát, gyakran görnyed, nehezére esik a felegyenesedett tartás, ne őt okolja, illetve a nehéz iskolatáskát! A kialakulóban lévő, vagy már kifejlett deformitás miatt a gyermek testképe is megváltozik az agyban, ennek megfelelően ő nem fogja érzékelni a megváltozott, kevésbé esztétikus tartást.   forrás 

Fontos a zsugorodásra hajlamos izmok nyújtása, mert akadályozzák a törzs kiegyenesítését. Ezek a hátsó comb és lábszárizmok, a combközelítő és -hajlító izmok, az egyenes hasizom, a bordaközi izmok, a mellizmok, valamint az oldalsó és hátsó nyakizmok. Erősíteni kell a hátizmokat, a ferde és haránt hasizmot, a csípőnyújtó, a combtávolító izmokat. A gerinc-, mellkas-, váll- és csípőmobilizáló gyakorlatokkal javítható a szövetek táplálása, az ízületek mozgásterjedelme. Figyelni kell az állóképesség megőrzése, javítása a fájdalommentességre és a kiegyenesített tartásra. forrás

Gyermek gyógytorna

 Edd magad egészségesre!

Keresés ebben a blogban