2014. október 4., szombat

A dobás

Kosárlabda
"Van gyenge, jó és kiváló dobó.
A kiváló dobóvá válás titka a folyamatos, pontos gyakorlás mérkőzéshez hasonló helyzetben. A kiváló dobó nem születik, hanem kifejlődik az órákon át végzett pontos gyakorlás ideje alatt. 
Könyök: a láb és labda vonalában.
Egyensúly: a jó alapállásból adódik.
Kivezetés: öt ujjon pihen a labda, ezeken végig gördül. A középső és mutatóujj érinti utoljára. Akkor pörög visszafelé a levegőben, ha végig gördül az ujjaidon. Minél tovább vezeted ki,annál pontosabb.
Szemek: a gyűrű belsőszélét nézik ( nem a labda repülését követik)
Néhány apróság: Mindig ugyanúgy helyezd a kezed a labdára. Ujjak széttárva, a tenyeredhez nem érhet hozzá a labda. A két hüvelykujj T betűt formáz.
Vállaid a gyűrű felé forduljanak. A dobó kézlába fél lábfejnyire előrébb. Ismerned kell a képességeid. Milyen távolságról és milyen irányból tudod leginkább bedobni a labdát a gyűrűbe. A dobás pillanata előtt a csuklódon ráncosodni kell a bőrnek, a hátra feszítéstől.
Büntetődobás: (Nem zavarhatnak) Van 5 másodperced kifújni magad, átgondolni a dobást.
• Lépj a dobó kézzel azonos lábbal a büntetővonal közepéhez. (van egy kis nyoma a felfestésnek, ahová a körzőt leszúrták)
• Másik lábadat vállszéles haránt terpeszben tedd le. (sarkad érjen az előző közpéhez, majd lábujjhegyen fordítsd el párhuzamossá. Lábfejeid a gyűrűre nézzenek, inkább befelé, csámpázva, mint kifelé)
• Fújd ki magad, keresd meg a célpontot, a gyűrű palánkhozközelebbi belsőszélét. Vegyél nagy levegőt
.• Emeld a labdát dobó helyzetbe és süllyeszd a feneked alapállás mélységbe (felemelt fej, homorú hát mellett! A csukló és a térd ízület ellenőrzésnél legyen egy vonalban) A dobókéz mutató és hüvelykujjai labda nélkül simuljanak hozzá a fejhez(mutatóujj a halántékhoz,hüvelykujj a homlokhoz)a labdával kézben az irányok maradjanak változatlanok, csak távolodjon el a kéz a fejtől 3-4 cm-re. A labda ne üljön a tenyérben csak az ujjakon.
• A térd és könyök együtt dolgozzon, legyen egy vonalban (pl. ellenőrzésként: guggolás közben érjen a könyök a térdhez)
Aztán ha már nem tudod jobban a mennyezet felé nyomnia labdát, emelkedj lábujjhegyre és csapódjon a csuklód." forrás
 Kézilabda








Keresés ebben a blogban